1. När uppdateras en kreditupplysning, hur ofta uppdateras uc?
  2. Vilka lån och krediter finns med i min kreditupplysning?
  3. Vad förutom lån syns på en kreditupplysning?
  4. Hur länge ligger en kreditupplysning kvar?
  5. Fått en kreditupplysning utan anledning, vad kan jag göra?
  6. Kan jag få bort en kreditupplysning om den är felaktig?
  7. Om jag har en betalningsanmärkning, när försvinner den?

1: När uppdateras en kreditupplysning?

I en kreditupplysning från en aktör likt UC, Bisnode eller Creditsafe, kan du hitta olika typer av information gällande ditt ekonomiska läge, din bostadssituation och dina privata uppgifter. Den kreditupplysning som görs på dig när du ansöker om ett lån kommer ligga kvar i ett år, de uppgifter som finns i kreditupplysningen uppdateras dock ofta.

Hur ofta uppdateras UC: Var månad den 15 till 20 uppdateras UC med uppgifter från månaden innan.

Adresser och bokslut uppdateras varje vecka och när det kommer till betalningsanmärkningar (om du har några sådana) och kreditomdöme uppdateras dessa varje månad.

2: Vilka lån och krediter finns med i min kreditupplysning?

I en kreditupplysning kan du se de lån du har och de förändringar som skett sedan ett år tillbaka. De krediter som kan ses är bland annat konto- och avbetalningskrediter samt blancokrediter och bolån som då har säkerhet i till exempel en bostadsrätt.

I en kreditupplysning kan du se de antal beviljade och utnyttjade krediter som du har, samt vilka kreditgivarna är. Du ser även dina aktiva och pågående lån, skuldsaldon och betalningsanmärkningar samt tidigare kreditupplysningar (från 12 månader bakåt i tiden).

3: Vad förutom lån syns på en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett slags register över personer i Sverige som är över 15 år. Detta register skapas automatiskt och går inte att undkomma.

Är du privatperson finns oftast följande uppgifter i ditt register;

  • Identitet – personnummer, fullständigt namn och adress
  • Inkomst och boende – hur mycket du tjänar och om du äger en bostad eller hyr
  • Lån och andra krediter – Blancolån, kreditkort och vissa snabblån. UC kan även se vissa inkassoskulder genom en blank UC.
  • Betalningsanmärkningar – om du har lån och avgifter som du inte lyckats återbetala, restförda skatter eller liknande

Alla dessa uppgifter om dig som finns i en kreditupplysning är hämtade från myndigheter likt Skatteverket och Kronofogden.

4: Hur länge ligger en kreditupplysning kvar?

Efter att en kreditupplysning har registrerats hos dig kommer den ligga kvar i ett år och vara synlig för de som söker efter din kreditinformation. Efter tolv månader försvinner kreditupplysningen.

Har du fler än fem kreditupplysningar brukar banker och långivare se dig som mindre trolig att kunna betala tillbaka lånet och då börjar räntorna öka. Här kan du välja att vänta ett år på att din kreditupplysning ska försvinna eller försöka hos en annan långivare.

5: Fått en kreditupplysning utan anledning, vad kan jag göra?

För att en kreditupplysning ska genomföras ska det finnas ett legitimt skäl bakom, personen som upplysningen görs på måste dessutom godkänna att detta sker. Aktören eller personen som vill genomföra kreditupplysningen måste därför ha planer på eller redan ha ingått ett kreditavtal med personen som upplysningen ska göras på.

Har ett kreditupplysningsföretag godkänt en upplysning på dig trots att det inte finns ett legitimt behov för upplysningen, eller ifall du känner att den har gjorts på felaktiga grunder, kan du ta kontakt med företaget så de kan utreda händelsen och ta bort upplysningen.

6: Kan jag få bort en kreditupplysning om den är felaktig?

Ibland kan det hända att kreditupplysningar dyker upp på felaktiga grunder. Om en kreditupplysning har gjorts felaktigt och hamnat på ditt konto trots att du inte har varit i en situation där ett sådant scenario varit möjligt, bör du ta kontakt med aktören som gjorde upplysningen så fort som möjligt. Det är först och främst dessa som ska ta bort upplysningen.

Om detta inte lyckas kan du ta kontakt med UC själva. Bifoga mail och brevkontakt du haft med företaget som gjort den felaktiga upplysningen.

7: Om jag har en betalningsanmärkning, när försvinner den?

En betalningsanmärkning får du i din kreditupplysning om du som privatperson eller företag inte har lyckats betala dina/era skulder i tid. Dessa sköts av Kronofogden. För en privatperson ligger denna betalningsanmärkning kvar i tre år. Handlar det om en skuldsanering kommer denna ligga kvar i fem år.

Samma regler gäller för ett företag, betalningsanmärkningen ligger kvar och är synlig i fem år efter att den beviljats av Kronofogden.